Klimaat
Kenia ligt op de evenaar wat betekent dat het gemiddeld een warm klimaat heeft. De temperatuur is afhankelijk van de hoogte van een stad of park. Sommige gebieden zijn laag en gemiddeld het hele jaar door warm, bijvoorbeeld in Samburu. Nairobi ligt op zo’n 1600m waardoor het in de koudere maanden (juni en juli) flink kan afkoelen. Kenia kent 2 regenperiodes: van maart tot mei (met langere regenbuien) en van oktober tot half december (kortere buien). De kustgebieden zijn gemiddeld veel warmer en natter dan in het binnenland.
Hetzelfde geldt voor Tanzania ook al ligt dit land net onder de evenaar. Het is hier gemiddeld warm en droog. De regenmaanden zijn hetzelfde als in Kenia, al is het klimaat de laatste jaren veranderd, zoals overal ter wereld.
Zanzibar heeft een tropisch klimaat en is het hele jaar door warm. Soms kan er een bui vallen, maar die duurt gemiddeld niet lang. Gemiddeld is het zonnig en droog. Een vakantie naar Zanzibar in juli en augustus is heel goed mogelijk.
Financiën
De lokale munteenheid in Kenia is Kenya Shilling. In Tanzania is dit Tanzania Shilling. De wisselkoers van beide shilling is totaal verschillend. Om je een idee te geven, in Kenia krijg je voor € 1,- ongeveer Ksh100. In Tanzania ontvang je Tsh 2300 voor € 1,-.
In beide landen kun je geld wisselen op de luchthaven en in steden. Daarnaast kunt u op meerdere plaatsen ook met Visa Credit Card of MasterCard betalen. Maestro wordt bijna nergens geaccepteerd. Bij het afschrijven moet uw bankpas op werelddekking staan.
Bij lodges kun je vaak met je Visa Creditcard betalen.
Het is altijd goed om wat contant geld mee te nemen voor het geval een geldautomaat niet werkt. U kunt hiervoor Euro of Amerikaanse dollars meenemen.
Voor beide landen geldt dat als u Amerikaanse dollars wilt opnemen, de biljetten niet ouder mogen zijn dan 2006!
Fooien
Hoewel je kunt kiezen of je iemand een fooi wilt geven, wordt dit gebaar zeer op prijs gesteld. Vooral in hotels zijn de salarissen van het personeel soms erg laag en gebaseerd op het krijgen van een fooi.
Richtlijnen voor het geven van een fooi
Drankjes en maaltijden: 5-10%
Portier: $ 1 voor het brengen en/of ophalen van uw bagage
Hotelpersoneel (vaak is er een fooiendoos bij de receptie): $ 3-5 per dag
Chauffeur / gids: $ 15-25 per dag per auto
Gemiddeld zijn de safari kosten en prijzen in Kenia iets goedkopen dan in Tanzania.
Afdingen
Op lokale markten en in souvenirwinkels is het heel normaal om te ruilen. De verkopers doen het ook graag. In grotere winkels en supermarkten zijn prijzen vastgesteld. Overleg vooraf met de taxichauffeur om de prijs af te spreken.
Mobiel bellen en wifi
In de meeste steden in Kenia en Tanzania heb je verbinding met je eigen mobiel. Het kan zijn dat er in parken soms geen bereik is.
Wilt u voor het thuisfront altijd bereikbaar zijn, laat dan ons telefoonnummer thuis. In geval van nood kunnen we u ‘s avonds altijd bereiken bij de lodge.
De meeste lodges hebben WIFI. Soms alleen bij de receptie, soms op je eigen kamer. Houd er rekening mee dat de verbinding langzamer is dan je thuis gewend bent. In sommige lodges moet je betalen voor je WIFI.
Wacht nooit tot het laatste moment om je mobiel, camera of computer op te laden. Dit komt omdat er soms stroomstoringen zijn, dus er is geen elektriciteit. Daarnaast maken veel lodges gebruik van generatoren die ‘s nachts worden uitgeschakeld. Vraag de receptioniste hiernaar tijdens het inchecken.
De netspanning in Kenia en Tanzania is 220-240 Volt. Je hebt een wereldadapter nodig om je spullen op te laden.
Fotograferen
Zowel Kenia als Tanzania (en Zanzibar) zijn fotogenieke landen. Je kunt hier veel mooie foto’s maken. Neem voldoende batterijen en geheugenkaarten mee van huis omdat deze tijdens de reis moeilijk of niet te verkrijgen zijn.
Tijdens het bezoek aan parken mag je zoveel fotograferen als je wilt. Je moet alleen rekening houden met de culturele verschillen buiten de parken. De lokale bevolking is niet altijd even enthousiast om op de foto te gaan. Bepaalde bevolkingsgroepen zoals de Masai willen niet ongevraagd op de foto. Doe dit ook niet om problemen te voorkomen. Vraag altijd aan iemand of je een foto van hem/haar mag maken. Als hier geld voor betaald moet worden, doe dat dan netjes. Als iemand niet gefotografeerd wil worden, respecteer dit dan ook. Als iemand een foto wil maken, is het altijd leuk om de foto op het scherm te laten zien.
Daarnaast mogen overheidsgebouwen en mensen die er werken niet gefotografeerd worden. Denk aan: luchthaven, grensovergangen, politiebureaus, overheidsgebouwen, politie en militairen. Vraag bij twijfel eerst toestemming!
Veiligheid
Een vakantie in Kenia als Tanzania is veilig om te reizen. Natuurlijk is het verstandig om nuchter te denken en enkele veiligheidsregels in acht te nemen. Laat nooit waardevolle spullen in uw kamer achter. Als je op straat loopt, bewaar dan je camera en tas goed, zeker in grotere steden. Draag geen dure sieraden en loop niet met dure spullen rond. Vaak hebben de hotelkamers een kluis, stop je waardevolle spullen hierin. Als er geen kluis op de kamer is, is er vaak wel een kluis bij de receptie. Vraag hiernaar.
Overdag is het gemiddeld veilig om over straat te lopen. Wel raden we aan om ‘s avonds ergens een taxi te nemen. Dit is niet alleen voor overvallers maar er zitten vaak grote gaten in de stoep die in het donker moeilijk of niet te zien zijn.
Dronken zijn wordt hier niet gewaardeerd en we raden af om met mensen over politiek te praten. Denk gewoon nuchter en zorgvuldig na en handel ernaar, net zoals u dat thuis zou doen.
Verzekering
We gaan ervan uit dat iedereen een reisverzekering heeft bij het boeken van een reis. Het is verplicht om een reisverzekering af te sluiten voordat u op reis gaat en u dient uw gegevens aan ons door te geven. Indien u voor uw vertrek geen reisverzekering heeft, kan de reis helaas niet doorgaan en zijn alle gemaakte kosten voor rekening van de opdrachtgever. Controleer of uw reisverzekering een werelddekking heeft. Daarnaast is het goed om te checken of de hoogte van de uitkering van je reisverzekering hoog genoeg is voor camera’s, laptops en video’s.
Houd er rekening mee dat als u van plan bent een ballonvaart of duiken te maken, u hiervoor apart verzekerd moet zijn. Neem contact op met uw verzekeringsmaatschappij.
Ongevallen
Uiteraard zal iedereen zijn best doen om de reis soepel te laten verlopen. Maar uiteindelijk is de klant eindverantwoordelijk voor zijn/haar gedrag.
Let op: je reist naar een land waar gamedrives worden gedaan in een park met wilde dieren. Luister altijd naar de instructies van je chauffeur en/of gids. Als parkwachters en medewerkers van een lodge u advies geven, dient u deze op te volgen. U mag de auto nooit zonder toestemming in een park laten staan.
Gezondheid en medicatie
Voor reizen in zowel Kenia als Tanzania is het aan te raden een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen. Neem dan contact op met uw tropenafdeling van uw ziekenhuis om een afspraak te maken om langs te komen. Met hen kun je bespreken wat je wel en niet nodig hebt. Maak minimaal 8 weken voor vertrek een afspraak.
Voor zowel Kenia als Tanzania heb je een gele koorts stempel nodig. Dit wordt in uw medisch paspoort gezet en u moet dit bij aankomst in het land kunnen laten zien.
Daarnaast is het handig om je eigen medicijnen mee te nemen als je op vakantie gaat.
Uw medicijnzakje moet minimaal zijn:
- je eigen medicatie
- pijnstillers
- Pleisters
- ORS
- gips
- Malariaprofylaxe
- Insectenbeetbehandeling zoals antihistaminische crème
- loperamide of een ander middel tegen diarree
- DEET 50%
- Zonnebrandcrème met hoge factor (minimaal 30)
After sun crème
Helaas dekt malariaprofylaxe nooit 100%, dus het is aan te raden om de volgende dag tussen zonsondergang en zonsopgang lange mouwen, lange broeken en sokken te dragen. Onbedekte lichaamsdelen kunnen met DEET 50% worden ingespoten. Als er klamboes in uw kamer zijn, gebruik deze dan.
Doordat je op vakantie gaat naar een land dat dichtbij (of op) de evenaar ligt, verbrand je veel sneller. Smeer daarom overdag altijd in met een hoogwaardige zonnecrème. Het is ook goed om een hoed en een zonnebril te dragen.
Drink in deze landen nooit kraanwater. Poets je tanden met het flesje water in je hotelkamer. Overdag heb je flesjes water in de auto, ook kan je overal flesjes water kopen. Bedenk dat je in deze landen meer water moet drinken dan thuis. Dit is om uitdroging te voorkomen.
De maaltijden die je eet in de hotels die we voor je boeken zijn veilig om te eten. Als je alleen eet, let dan op hygiëne. Wees voorzichtig met salades en schoongemaakt fruit.
Bilharzia kan voorkomen in stilstaand water van meren en rivieren. Vermijd contact met dit water.
Wat moet ik meenemen?
In Kenia en Tanzania is het gemiddeld warm en heb je lichte kleding nodig. In de avonduren heb je soms een fleecejack en/of een regenjas nodig. Omdat de meeste ritten met 4×4 auto’s worden gedaan, vragen we je om een zachte tas mee te nemen in plaats van een harde koffer. In de meeste hotels waar je twee nachten slaapt, kun je je was inleveren. Hierdoor hoef je niet al te veel bagage mee te nemen. Als u een binnenlandse vlucht heeft, houd er dan rekening mee dat u maximaal 15 kg mag meenemen (zonder extra kosten). Als je ook Zanzibar bezoekt, denk er dan aan dat je schouders en knieën bedekt moeten zijn in Stone Town.
Wat mee te brengen:
- dagrugzak
- Fleecejack/regenjas
- Sjaal
- Zwemkleding
- Wandelschoenen/sneakers en pantoffels. In de auto kunt u comfortabele schoenen dragen..
- pet
- Zonnebril
- verrekijker
- Boek over dieren in het wild/vogels/planten
- Fotomateriaal (gelieve voldoende geheugenkaarten en batterijen mee te nemen, deze zijn in Oost-Afrika bijna niet te koop)
- Waterfles
- Zonnebrandcrème (met hoge factor)
- Lippenbalsem
- na zon
- Fakkel
- Adapter voor Oost-Afrika
- Contant geld (Dit mag in euro’s. Als u Amerikaanse dollars wilt meenemen, mogen deze niet ouder zijn dan 2006)
- Anti-muggenlotion
- Medicijnen
- Paspoort
- Gele koorts stempel in medisch paspoort (verplicht!)
- Kopie paspoort, visum en verzekering
Visum en paspoort
Voor zowel Kenia als Tanzania is het verplicht om een visum te hebben. Dit is ook verplicht voor Zanzibar, maar dit valt onder Tanzania.
Deze visa kunt u voor beide landen aanvragen bij hun ambassade. Ook kunt u een visum online aanvragen.
Sinds 2015 is het niet meer mogelijk om in Kenia bij aankomst op de luchthaven een visum te kopen. U kunt uw Keniaanse visum ook aanvragen via www.ecitizen.go.ke . Vergeet niet deze visumafdruk mee te nemen.
Voor Tanzania en Zanzibar kun je bij aankomst op de luchthaven nog wel je visum aanvragen, maar houd er rekening mee dat dit soms lang kan duren.
Voor alle bestemmingen moet uw paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn nadat u uw bestemming heeft verlaten. Daarnaast heb je minimaal 2 blanco pagina’s nodig voor je visum in je paspoort.
Plastic zakken
Zowel in Kenia als Tanzania mogen plastic zakken niet meer worden gebruikt. Ook deze mag u niet meer invullen. Als u deze regel overtreedt, wordt dit bestraft met hoge straffen. Let er bij het inpakken van uw bagage op dat u geen plastic tassen gebruikt!
Via onze blog blijf je ook op de hoogte van het laatste nieuws. Klik hier om naar onze blogs te gaan.